Het concept van decoratie in industriële stijl ontstond in de Verenigde Staten in de jaren 50, met de hoge huurprijzen van woningen in New York City, begonnen kunstenaars oude pakhuizen en industriële ruimtes om te bouwen tot woningen.

Met een meer ontspannen voetafdruk is de stijl wereldwijd populair geworden en krijgt hij steeds meer aanhangers.

Met stukken staal en sloophout kan een omgeving met een industrieel decor gemakkelijk een esthetisch evenwicht bereiken. Een ruimte waarin deze architecturale stijl centraal staat, is namelijk tegelijk organisch en geometrisch, gedurfd en geraffineerd, mannelijk en vrouwelijk.

Ga je een huis of een flat met dit thema inrichten? In dit artikel tonen wij je enkele elementen die in jouw project niet mogen ontbreken en bieden wij je enkele inspirerende ideeën. Kijk hier eens naar!

Industrieel decor: elementen die je niet mag missen

Rustieke kleuren

De keuze van een goed kleurenpalet is essentieel voor een decoratieproject: van de deur tot de kroonluchters, alle voorwerpen in huis moeten volgens deze thematische tinten worden gekozen.

Kleurenpaletten voor industriële decoratie bevatten veel bruin en beige, kleuren die aanwezig zijn in lederen sofa’s en houten deuren. Dit geeft je een mooie gelegenheid om te investeren in fellere kleuren in het tapijt van de woonkamer en in andere decoratieve voorwerpen.

Industrieel meubilair

Industrieel meubilair bestaat uit vele stukken hout en staal, of ze nu rustiek of meer uitgewerkt zijn: of het nu het aanrecht of de eetkamertafel is, ten minste één tafel met deze materialen moet een prominente rol in het decor innemen.

Een andere trend die aan belang heeft gewonnen, is het gebruik van gewapend beton. Tafels of stoelen van dit materiaal zijn unieke stukken die een modern en tegelijkertijd gezellig resultaat geven aan de ruimte.

De sofa’s en stoelen die voor elke ruimte van het huis worden gekozen, moeten van leder zijn. Weet je niet welke je moet kiezen? Een goede optie is een geometrisch gesneden stoel of een bank met een laag profiel.

Als je de voorkeur geeft aan meubels van een ander materiaal, zijn stoelen met linnen bekleding en metalen armen ideaal voor deze omgeving.

Kleurrijke accessoires

Industriële decoratie biedt een zekere flexibiliteit bij de keuze van decoratieartikelen. Kussens, tapijten en gordijnen moeten gemaakt zijn van rustieke stoffen, die texturen laten zien.

Bovendien moeten de kleuren elkaar aanvullen: als het tapijt bijvoorbeeld donkergroen is, probeer het dan te combineren met metallic gele stukken, een artistieke toets.

Aangezien de meeste meubels in ruimtes met een industriële inrichting neutraal zijn, kunnen decoratieve en kleurrijke details gemakkelijk worden ingepast.

Gewaagde verlichting

Hoewel plafondlampen in de meeste woningen meestal worden verwaarloosd, zijn deze elementen van cruciaal belang in de industriële inrichting.

Mechanische onderdelen die doen denken aan de punkcultuur zijn een goede inspiratiebron voor deze omgevingen, waarin moderne design lampen, gemaakt van staal, of klassieke stukken, gevonden in tweedehandswinkels, kunnen worden tentoongesteld.

Rustieke deuren

In een industrieel decoratie project kunnen verschillende soorten deuren worden gebruikt. De ruwe houten deur past bijvoorbeeld perfect in een omgeving met ruw lederen meubelen en houten vloeren.

Wilt je dit element in jouw inrichting versterken? Wat dacht je van een brede lijst van hetzelfde materiaal?

Schuifdeuren zijn ook een goede keuze voor deze ruimtes. Vermijd echter al te elegante deuren of deuren met geometrische patronen, omdat deze elementen in een rustieke omgeving overdreven lijken.

In plaats daarvan wordt een schuifdeur in donkere tinten aanbevolen: zwart, wijn, groen of blauw zijn allemaal goede opties.