Het stappenplan om een garage tot kantoorruimte om te bouwen

Meer en meer mensen starten als zelfstandig ondernemer in Nederland. Het spreekt voor zich dat wanneer je die plannen waar wil maken, je een bijhorend kantoor nodig hebt om je ultieme droom waar te maken. Vaak liggen de huurkosten in de beginfase om een kantoor te huren iets te hoog. Als je kinderen hebt, ontbreekt het in eigen huis aan de nodige ruimte om van thuis uit te gaan werken. Een garage kan dan een geschikte alternatieve oplossing bieden. Hierdoor werk je van thuis uit en toch volledig gescheiden van de ruimte waar je woont. Maar hoe begin je aan zo’n project? Enkele praktische tips hoe je je garage ombouwt tot kantoor.

Start met een bouwplan

Belangrijk is dat je je in de nieuwe werkomgeving comfortabel gaat voelen zoals je dat gewoon bent bij je thuis. Om die reden is het een uitstekend idee als je een soort interieurplan uittekent met de inrichting van het kantoor in het achterhoofd. Op die manier krijg je een beter inzicht hoe je kantoor eruit gaat zien, maar zie je ook dingen die je bij het ontwerp misschien over het hoofd hebt gezien. Daarnaast krijg je oog voor detail. Denk maar waar de sfeervolle verlichting moet hangen, waar de bureau strategisch moet staan zonder last te hebben van dag- of zonlicht en de plek om het kantoor binnen te komen.

Vergeet de isolatie niet van de buitenmuren

Over het algemeen hebben garages enkelwandige muren die niet geïsoleerd zijn. Hierdoor ontstaat er bij de parkeerplaats van een auto een kil en vochtig klimaat. Het eerst wat je moet doen is dat je de buitenmuren gaat voorzien met isolatiemateriaal. Je hebt de keuze uit verschillende materiaalsoorten. Laat je hierover door vakmensen informeren met de plus- en minpunten van het specifieke isolatiemateriaal.

Het aanschaffen van een geïsoleerde deur

Om te vermijden dat je zakelijke relaties niet via je woning naar je kantoor moeten komen, is een garagedeur met loopdeur de meest geschikte oplossing. Op die manier moet je het deurblad van de garagedeur niet openen en kunnen de klanten via een aparte loopdeur in het kantoor binnen geraken.

Voorzie water en stroom

Een heikel punt is en blijft hoe je stroom gaat aansluiten. Hetzelfde geldt ook voor water. Zeker wanneer je met computers en printers werkt, heb je verschillende plekken nodig waar je over stekkers beschikt. Daarom is het ook belangrijk dat je op voorhand weet waar je bureau komt te staan. Vergeet uiteraard ook niet om het nodige sanitair te voorzien.

Bekijk eerst of je een vergunning nodig hebt of niet

Je garage behoort weliswaar tot je woning, maar toch schuilt er een addertje onder het gras. Niet elke gemeente staat het ombouwen van een garage tot een kantoorruimte toe. Voor alle zekerheid zal je moeten nachecken of je een (bouw) vergunning nodig hebt voor dat je met verbouwingswerken gaat starten.

Een aannemer of zelf de klus klaren?

Als je zelf over de nodige technische kennis beschikt en een handige Harry bent, kan je zelf de garage ombouwen tot een kantoorruimte. Maar voor het overgrote deel van de mensen lijkt een verbouwing iets te hoog gegrepen en te complex. Daarom zal je enkele offertes moeten aanvragen bij verschillende aannemers. Vraag enkele referentiepunten en spreek je kennissenkring aan of zij een aannemer weten die betrouwbaar is.