Wil jij graag meer lichtinval in je zolderkamer en wil je een dakraam installeren? Dan kan dit op verschillende manieren. Misschien ben jij wel een Handige Harry en wil je het zelf doen. Of misschien heb je van klussen geen kaas gegeten en wil je het overlaten aan een professionele firma. In beide gevallen is het cruciaal dat jij als eigenaar van het pand weet wat je aan het doen bent. Een dakraam plaatsen kun je niet zomaar. Er zijn wel een aantal regeltjes die je dient in acht te houden. In dit artikel helpen wij jou graag een eind op weg. Bekijk wel met je gemeente of je al dan niet een vergunning nodig hebt. Vaak is dit het geval voor dakramen die je langs de straatkant monteert.

Waar precies komt het dakraam in het dak?

Hoe hoger je het dakraam in het dak kunt plaatsen, hoe meer lichtinval je krijgt. De meest aangewezen hoogte om het dakraam te plaatsen is tussen 110 cm en 140 cm vanaf de vloer gerekend. Als de hoogte van je dak het toelaat, kun je eventueel hoger gaan of voor een groter raam kiezen. Heb je een vrij laag dak en vind je dat één dakraam toch niet voldoende lichtinval geeft? Dan kies je eventueel voor twee of meerdere ramen. In veel gevallen kunnen er gerust langs beide kanten van het dak ramen gemonteerd worden. Kleine ramen worden altijd tussen de dakspanten gemonteerd zodat je niet raakt aan de draagstructuur van je dak. Wil je toch heel grote dakramen plaatsen? Dan is het heel raadzaam om dit door een vakman te laten doen. Dakspanten verwijderen heeft gevolgen voor de draagkracht van je dak. Als dit niet goed aangepakt wordt, krijg je snel problemen met je dak.

Je dakraam in combinatie met verwarming

Wil je op je zolderkamer ook verwarming installeren in de vorm van radiatoren? Dan plaats je je radiator het best onder je dakraam. Hou daarom rekening met de hoogte van je radiator als je je dakraam monteert. Als je radiator onder je dakraam staat, krijg je een optimale luchtcirculatie zodat je kamer perfect verwarmd wordt. En je radiator zorgt er meteen ook voor dat je geen condensatie krijgt op je raam.

Kies het type dakraam

Bedenk dat er diverse types dakramen bestaan. De meest gangbare zijn de tuimelramen. Maar er bestaan ook ramen met een vast raam onderaan en een tuimelraam bovenaan. Of denk bijvoorbeeld aan een uitstapraam. Zo krijg je makkelijk toegang tot een plat dak dat aan je zolderkamer grenst. Of wat denk je van een balkondakraam? Hiermee creëer je een heus balkonnetje zodat je ook op je zolder van het zonnetje en van een prachtig uitzicht kunt genieten.

En nu je dakraam monteren…

Een dakraam kan ofwel rechtstreeks op de dakspanten ofwel op panlatten gemonteerd worden. Dit is afhankelijk van de situatie. Uiteraard zal ook de buitenkant degelijk moeten afgewerkt worden. Denk maar aan gootstukken die het geheel waterdicht zullen houden. En misschien moet je halve dakpannen gebruiken om het dakraam mooi in te werken in je dak. Ben je toch niet helemaal zeker over je project of over je eigen kunnen? Dan roep je de hulp in van een vakman. Beter problemen voorkomen dan genezen!