De civiele bouw is voortdurend in beweging als gevolg van de nieuwigheden die elk jaar op de markt verschijnen. Naast deze nieuwigheden zijn de mensen steeds meer op zoek naar alternatieven die het milieu niet schaden.

De vraag naar bouwmaterialen die duurzaam zijn, is dus toegenomen. Maar de meeste burgers die van plan zijn een gebouw te bouwen, zijn niet op de hoogte van dit soort ecologisch bouwmateriaal.

Daarom geven wij enkele voorbeelden van bouwmaterialen die kunnen worden gebruikt om het milieu te helpen. Kijk hier eens naar!

Groen dak

Het groendak is een type dak dat de groei van vegetatie op zijn oppervlak mogelijk maakt. Het kan bestaan uit gras en kleine planten tot een paar bomen, afhankelijk van de grootte van het dak.

Het garandeert verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor de bevolking, zoals de verbetering van de luchtkwaliteit, temperatuurverlaging, ecologisch evenwicht, enz.

Ecologische verf

In tegenstelling tot de meeste conventionele verven die enkele giftige stoffen bevatten, maken de ecologische verven uitsluitend gebruik van natuurlijke producten zoals klei, planten, groenten, water enz. Op die manier is het niet schadelijk voor het milieu.

De meeste van deze verven zijn vrij van vluchtige organische stoffen en dit is een groot voordeel, aangezien zij de lucht niet negatief beïnvloeden en de ozonlaag niet aantasten.

Ecologische bakstenen

Ecologische bakstenen worden gemaakt van een deel van het afval dat in de bouwsector ontstaat, waardoor dit afval op een positieve manier kan worden hergebruikt.

De voordelen zijn onder meer de vermindering van de energiebehoefte, het scheppen van plaatselijke kansen, de eenvoud van uitvoering en de vermindering van de hoeveelheid materiaal in de werken.

Ecologische dakpannen

Ecologische dakpannen bestaan volledig uit gerecycleerde materialen, waarvan 75% LDPE-kunststof (polyethyleen met lage dichtheid), gemaakt van post industrieel afval, en 25% aluminium.

Zij zijn licht, waterdicht, thermo-akoestisch isolerend en hun warmte-absorptie is gering; dit materiaal kan nog worden gerecycleerd.

Intelligent glas

Intelligent glas heeft een transparantieregeling waarmee je het oppervlak donkerder of lichter kunt maken.

Met dit duurzame materiaal wordt de lichtinval in een ruimte geregeld, waardoor het mogelijk is meer gebruik te maken van natuurlijk zonlicht, de verwarming van ruimten te verminderen of te verhogen en het elektriciteitsverbruik te verlagen.

Als het mogelijk is om op zeer warme dagen de inval van zonlicht in een kamer te regelen, is er minder airconditioning nodig en door de hoeveelheid licht die overdag binnenkomt te regelen, hoeven er bijvoorbeeld minder lampen te branden.

Bamboe

Het gebruik van bamboe in plaats van hout bij de productie van meubels en deuren is al gebruikelijk en draagt in hoge mate bij tot de duurzaamheid van een woning. Vanwege zijn weerstand wordt bamboe veel gebruikt als vervanger voor gewapend beton.

Het verbruik van minerale grondstoffen en de winning van bomen, die een grote impact op het milieu hebben, kunnen met dit duurzame materiaal tot een minimum worden beperkt.

Bamboe groeit snel en er zal altijd veel vraag zijn naar het beschikbare volume; bovendien is het een plantage met een geringere ecologische impact.

Duurzaamheid is een concurrentievoordeel

Als de zorg voor het milieu al een goede reden is voor bouwbedrijven om duurzame materialen in hun werken te gebruiken, wordt het nadenken over het concurrentievoordeel essentieel.

Voor veel klanten is een bouwbedrijf dat zich bekommert om duurzaamheid in de civiele bouw en dat duurzame materialen in zijn werken gebruikt, zijn concurrenten een stap voor.

Bang voor ongedierte? Kijk dan eens op direct ongedierte bestrijden voor oplossingen.