De zomers en lentes worden steeds warmer en daar wil je toch iets mee gaan doen. Vorig jaar werd het in huis zo ontzettend warm dat je tot je eigen grote verbazing ging snakken naar wintertemperaturen. En in de tuin kon je de hele middag niet zitten omdat het te heet was. Wat hier aan te doen? Je bent erg bezig met verantwoord en duurzaam leven dus zonneschermen zijn de oplossing. Na de aanschaf gaan ze heel lang mee en kosten geen stroom, tenzij je kiest voor een automatisch uitschuif zonnescherm maar dat is ook te verwaarlozen. Een airco is geen optie, die gebruikt energie en je voelt je er niet prettig bij. Denk aan ongezonde lucht, de ruimte die hij inneemt en dan de herrie nog. Daar wil je de buren ook niet mee belasten. Kunnen ze lekker buiten zitten krijg je dat! Het is een natuurlijke onbelastbare manier om je huis en je terras een stuk koeler te krijgen wanneer je dat wenst. Je kiest natuurlijk voor duurzaam en goedkoop, als je omrekent hoelang je met de aangeschafte zonneschermen doet, is de keuze snel gemaakt. Ze nemen praktisch geen ruimte in want ze worden aan de buitenkant van je appartement, je huis of het gebouw bevestigd. En het ziet er ook nog eens heel erg leuk uit.

Uit wat voor soorten kan ik kiezen?

Er zijn verschillende manieren en verschillende looks waar je uit kunt kiezen:

  • knikarmscherm
  • uitvalscherm
  • screen
  • markies

De knikarmscherm is een groot doek wat op een rol gewikkeld zit en uitgerold wordt van de rol en leunt op een knikarm met als groot voordeel dat je er makkelijk onderdoor kan lopen.
Het uitvalscherm werkt hetzelfde als het knikarmscherm maar heeft aan de zijkanten twee extra steunen zodat hij iets steviger is.
De screen is ook een op rol gewikkelde doek die afgerold wordt, maar van boven naar beneden tussen twee geleiders geklemd, gesloten kan worden. Hetzelfde principe als een rolluik. Natuurlijk heb je hierdoor vrije doorloop want het doek valt precies voor je raam. Maar een nadeel kan zijn dat het binnen erg donker wordt en natuurlijk niet meer naar buiten kan kijken.
En dan de markies, een prachtige, elegante en de meest effectieve manier om de zon te weren als je tenminste valt voor de mooie ronde bolle vormen van deze zonneschermsoort. De markies geeft je huis een extra uitstraling. Met zijn houten of aluminium frame heeft hij een constructie die gemaakt is voor optimale bescherming tegen zonnestralen omdat de zijkanten ook dicht zijn.

Wat zijn de kosten voor een zonnescherm?

De kosten voor een zonnescherm zijn erg gevarieerd. Het ligt er helemaal aan waar je voor kiest. Het is soms een uitgave maar bedenk wel dat je er geen energie voor hoeft te gebruiken en daardoor ook milieuvriendelijk bezig bent. Het gaat om een eenmalige uitgave want je kunt er heel erg lang plezier van hebben. De stoffen die gebruikt worden voor de zonneschermen zijn meestal water en vuilafstotend. Het enige wat je zelf in de gaten moet houden als het slecht weer wordt dat je hem inklapt of oprolt. Dat scheelt echt in de levensduur van je zonnescherm.

waar moet ik op letten met maken van de juiste keuze?

Kijk van tevoren goed wat je wensen zijn, waar wil je het scherm voor gebruiken? Is het alleen om je kamers koeler te krijgen? Of wil je tegelijkertijd op je terras ook meer schaduw creëren? Wil je er onderdoor kunnen blijven lopen, heb je erg veel zon aan de zijkant van je raam? De kleur doek alles wat je wenst is mogelijk zodat je elke zomer weer heerlijk geniet van je schermen.