Werken op een hellend dak, betekent werken in een unieke werkomgeving. Veilig werken op schuine daken is daadwerkelijk een vak apart; er zijn immers vele (val)risico’s mee gemoeid. In dit artikel lees je tips om de werksituatie op schuine daken zo veilig mogelijk te maken.
Werkvoorbereiding
Zorg dat je bewust bent van de risico’s van het werken op een hellend dak. Wees op de hoogte van instructies en volg indien mogelijk een training omtrent het werken op hoogte. Zo kun je zo veilig mogelijk aan de slag gaan.
Weersomstandigheden
Wees je bewust van de weersomstandigheden en de invloed daarvan op het werken op hoogte. Harde wind kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je uit balans raakt, met alle gevolgen van dien. Maak goede afspraken bij welke windkracht het werk wordt stilgelegd. Zorg er bovendien voor dat materialen niet weg kunnen waaien. Maak de rolsteiger vast aan een stevige constructie en verwijder de dakladder van het dak.
Afwisseling
Werk je samen met collega’s? Wissel de werkzaamheden op het dak en op de grond zoveel mogelijk met elkaar af. Op die manier zorg je ervoor dat je zo alert mogelijk blijft en voorkom je overbelasting.
Collectieve valbeveiliging
Bij langdurige werkzaamheden is het wettelijk verplicht om collectieve valbeveiliging toe te passen om valgevaar te voorkomen. Denk hierbij aan dakrandbeveiliging, voor de beveiliging van dakopeningen, lichtstraten en de kopzijden van het dak, maar ook aan bescherming tegen vallende objecten, door het gebruik van kantplanken en steigergaas.
Individuele valbeveiliging
Tevens is het raadzaam om individuele valbeveiliging te gebruiken, zoals een harnasgordel. Bij werkzaamheden op schuine werkvlakken is de kans het grootst om achterover te vallen. Daarom bestaan er speciale harnasgordels bestemd voor gebruik op een hellende daken. Deze harnasgordels hebben een bevestigingspunt op de borst en hebben een brede rugsteun en heupgordel. Zo behoud je wel je bewegingsvrijheid.
Verankeringspunten
Zowel de collectieve als individuele valbeveiliging dienen bevestigd te worden aan het schuine dak. Dit kan door middel van vaste en permanente verankeringspunten. Let er hierbij op dat het ankerpunt voor de vanglijn boven je ligt of aan de andere zijde van het dak. Dit zal een mogelijke val direct blokkeren.