Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie en je zal deze term het vast wel eens voorbij hebben horen komen. En dat is niet zonder reden. Linkbuilding zorgt ervoor dat je je online naamsbekendheid kan vergroten en je posities in de zoekmachine kan verbeteren. Wat houdt het precies in en hoe werkt het? Je leest het in dit artikel.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding, is  – zoals het Engelse woord al zegt – het bouwen van linkjes. Met linkbuilding wordt geheel proces bedoeld waarbij je linkjes verkrijgt van andere websites naar jouw eigen website. Dit kunnen zowel interne als externe linkjes zijn. Voorbeelden van interne linkjes zijn buttons op een pagina die naar een andere pagina binnen jouw website leiden. Een externe link is een link die op een geheel andere website staat en die naar jouw website leidt. Hoewel bij linkbuilding zowel om interne als externe links gaat, ligt de focus op externe linkjes verkrijgen en versturen.

Waarom is het belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk omdat ze zorgen voor betere posities in de zoekmachines. Zoekmachines gebruiken linkjes op de pagina’s van jouw website te doorzoeken. Dat noemt men ook wel crawlen. Ze crawlen de links van jouw pagina en ze crawlen de links tussen de verschillende websites.  Heeft een zoekmachine de pagina gecrawld dan voegen ze die pagina toe aan de index zodat er opgezocht kan worden. Het crawlen op deze manier kan een zoekmachine besluiten of een pagina van voldoende kwaliteit is om te ranken naar relevante zoekwoorden. Als jij nu een zoekterm intypt dat op jouw website komt, kan het zijn dat je direct in de zoekmachines naar boven komt. Wanneer je hier goed in bent kan dat je een grote voorsprong brengen ten opzichte van jouw concurrenten.

Hoe bepalen zoekmachines de ranking?

De ranking van je pagina wordt niet alleen bepaald door de inhoud die op de website staat. Er wordt ook gekeken naar de links die naar jou pagina verwijzen. Maar het moeten dan wel hoge kwaliteit links zijn, met andere woorden: de andere website moet ook een hoge ranking hebben. Over algemeen geldt dat hoe hoogwaardiger de kwaliteit van externe websites die naar jouw website linken, hoe groter de mogelijkheid is dat je beter gaat scoren een de posities van zoekmachines.  Vandaar is linkbuilding dus een belangrijk onderdeel van je online marketing. Wil je beter vindbaar zijn of worden dan is het slim om hierin te investeren.  Wil je meer informatie? Ga dan naar the-underdog.nl