Daar sta je dan bij de bouwmarkt. Je hebt bouwfolie nodig, maar de keuze is reuze en de verkoper is nergens te vinden. De vragen schieten door je hoofd; “heb ik nou een dampremmende folie nodig of juist een dampdoorlatende? Misschien wel een combinatie van beide? Of moet ik toch kiezen voor een gewapende bouwfolie?” Voordat je van de stress de hele bouwmarkt begint te verbouwen, haal eerst eens een keer rustig adem. Gedaan? Mooi! Lees dan rustig verder en wij vertellen je graag welke bouwfolie jij nodig hebt.

Wat is dan toch een bouwfolie?

Bouwfolie heb je eigenlijk in alle soorten en maten. Maar wat is het eigenlijk voor een product? De naam zegt het eigenlijk al: het is een folie die wordt gebruikt in de bouw. En waarvoor dan? De toepassingen zijn eigenlijk eindeloos. De meest standaard bouwfolies zijn ook het meest veelzijdig. Een veelgebruikt product is PE folie. Dit product wordt onder meer gebruikt voor het afdekken van meubels tijdens een verbouwing, tegen bijvoorbeeld stof. Ga je schilderen? Dan kun je PE bouwfolie gebruiken om je meubels te beschermen tegen verfspatten. Want laten we eerlijk zijn, we willen allemaal dat onze meubels netjes blijven toch?

Alle kanten op met PE folie

Een PE bouwfolie is erg veelzijdig. Je kunt het ook gebruiken om tijdelijk bouwmaterialen mee af te dekken. Wil je bijvoorbeeld een lading hout tijdelijk buiten beschermen tegen de regen? Dan kun je hiervoor een PE bouwfolie gebruiken. Let op het woord tijdelijk in de vorige zin. Wanneer je hout namelijk voor langere tijd onder een transparante folie laat liggen, kan dit de kwaliteit van het materiaal beïnvloeden door blootstelling aan zonlicht. Nog een gebruiksvoorbeeld: ga je de keuken verbouwen, maar wil je voorkomen dat de woonkamer onder het stof komt te zitten? Plak dan met een PE folie de opening naar de woonkamer af. Zo blijft je woonkamer netjes en stofvrij.

Een dampremmende folie of juist een dampdoorlatende?

Nu je wat meer weet over de standaard bouwfolie, gaan we nu een stukje dieper op de materie in. Ga je namelijk een dak bouwen of een heel huis? Dan krijg je te maken met dampdoorlatende en dampremmende folies. Geen idee waar we het over hebben? Geen zorgen, we leggen het je graag uit. We nemen een dakconstructie als voorbeeld. In elk huis heb je waterdamp. Dit komt onder andere doordat wijzelf waterdamp uitstoten. Andere bronnen van waterdamp in huis zijn bijvoorbeeld het fornuis en de badkamer. Die waterdamp blijft niet altijd in huis, maar zoekt een weg naar buiten. Soms zelfs dwars door je dakconstructie heen.

Je isolatiemateriaal beschermen met bouwfolie

Komt die waterdamp in jouw isolatiemateriaal terecht? Dan kan de damp daar gaan condenseren, waardoor het isolatiemateriaal vochtig wordt. Door dit vocht kan het isolatiemateriaal gaan schimmelen. Hierdoor neemt de isolatiewaarde af, wat weer resulteert in hogere stookkosten. Plaats je echter een dampremmende folie aan de binnenkant van je dakconstructie? Dan houdt dit voor een groot deel de damp nodig, vandaar de naam dampremmende folie. Helaas lukt het echter niet altijd om alle waterdamp buiten te houden. Damp die toch langs het dampscherm komt, moet toch een weg uit je dakconstructie vinden. Hier komt een dampdoorlatende folie om de hoek kijken.

Bouwfolie die damp doorlaat

Een dampdoorlatende folie bevat zeer kleine perforaties, waardoor waterdamp door de folie heen naar buiten kan trekken. Je plaatst deze folie aan de buitenzijde van je dakconstructie, onder de pannen. Het fijne aan dit product is, dat het materiaal aan de buitenkant waterkerend is. Hierdoor voorkomt deze bouwfolie ook dat het isolatiemateriaal nat wordt door neerslag. Door een dampremmende folie te combineren met een dampdoorlatende bouwfolie, zit jouw isolatiemateriaal opgesloten tussen twee folies. Samen vormen ze de perfecte bescherming voor jouw isolatiemateriaal. Hierdoor blijft jouw huis goed geïsoleerd.

Hopelijk hebben we wat duidelijker kunnen maken welke bouwfolie jij nodig hebt. Ben je toch nog aan het twijfelen? Mail dan naar rick@profipack.nl. Deze bouwexpert heeft een enorme expertise op het gebied van bouwfolie en is de aangewezen persoon voor al jouw vragen.