Zijn de dakgoten van jouw woning aan vervanging toe? Of ben je nog op zoek naar dakgoten voor jouw nieuwbouwwoning? Dan wil je waarschijnlijk eerst weten wat er allemaal mogelijk is voordat je een keuze maakt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal verschillende soorten dakgoten op een rijtje. Dit helpt je vast en zeker om een weloverwogen keuze te maken.

1. Zink

Ondanks dat een zinken dakgoot niet bepaald goedkoop is, kiezen veel mensen er toch voor. Dit komt vooral doordat zink een kwalitatief en stevig materiaal is. Hierdoor heeft een zinken dakgoot over het algemeen een lange levensduur. Het voordeel hiervan is dat je een dakgoot van zink minder snel hoeft te vervangen. Het nadeel is dat zink een behoorlijke investering is.

2. Aluminium

Qua uitstraling heeft aluminium veel weg van zink, maar toch zit er verschil in deze materialen. Zo is een dakgoot van aluminium doorgaans duurder dan een zinken dakgoot. Je merkt overigens weinig van dit prijsverschil als je de dakgoten laat plaatsen. In tegenstelling tot een dakgoot van zink heeft een dakgoot van aluminium geen naden die aan elkaar bevestigd moeten worden. Hierdoor zijn ze sneller te monteren. Aluminium dakgoten zijn overigens corrosiebestendig, waardoor ze een lange levensduur hebben.

3. Roestvrijstaal

Wie op zoek is naar een geschikte dakgoot, komt mogelijk ook een dakgoot van roestvrijstaal (rvs) tegen. Als je niet onnodig veel uit wilt geven aan een dakgoot, heeft een rvs dakgoot waarschijnlijk niet jouw voorkeur. Dit materiaal is namelijk behoorlijk duur. Hier staat tegenover dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en jouw woning een strakke uitstraling geven.

4. Kunststof

Vind je een dakgoot van zink, aluminium of rvs te duur? Dan is een kunststof dakgoot misschien iets voor jou. Dakgoten van dit materiaal zijn zowel te gebruiken voor nieuwbouw als voor renovatie, waardoor ze eigenlijk altijd uitkomst bieden. Extra bijkomstigheid is dat kunststof dakgoten tot 13,5 meter naadloos uit één stuk te halen zijn. Hierdoor kun je een dakgoot zonder naden plaatsen, wat de kans op een lekkage een stuk kleiner maakt. Tot slot is een kunststof dakgoot verkrijgbaar in verschillende modellen, waardoor er voor iedere woning wel een geschikt exemplaar te vinden is.

Wat is het beste materiaal?

Doordat je uit verschillende materialen kunt kiezen, weet je mogelijk niet wat het meest geschikte materiaal is voor jouw dakgoot. Deze keuze kunnen wij helaas niet voor je maken, want wij weten niet wat jouw wensen en voorkeuren zijn. Reden genoeg om niet over één nacht ijs te gaan als je op zoek bent naar nieuwe dakgoten. Weeg de voor- en nadelen van de materialen goed af en maak dan pas een keuze.