De verschillende specialismen van een specialist

specialist

Een specialist (SPESH), ook wel subspecialist (SBS) genoemd, is een arts die zich heeft gespecialiseerd in een specifiek gebied van de geneeskunde of chirurgische praktijk. In de Verenigde Staten kan een arts een specialist zijn op het gebied van pediatrie, interne geneeskunde, cardiologie, dermatologie, hepatologie en andere soortgelijke gebieden. In 1844 erkende de American Medical Association (AMA) de behoefte aan gespecialiseerde artsen als onderdeel van hun standaarddefinitie van een specialist.

Een specialist wordt verder ingedeeld in specialismen, afhankelijk van het gebied waarin hij of zij gespecialiseerd is. Specialisten in de kindergeneeskunde zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen vanaf de geboorte tot de adolescentie. Specialisten in de interne geneeskunde zijn artsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen en voorkomen van ziekten die het lichaam en de organen aantasten. Zij omvatten psychiaters, oncologen, orthopedische chirurgen, kinderartsen, cardiologen, neurologen, psychiaters, en artsen die gespecialiseerd zijn in gynaecologie, gastro-enterologie, en menopauze. Artsen op het gebied van kindergeneeskunde, neurologie en gynaecologie zijn specialisten.

Oncologie-specialisten zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kankerpatiënten. Een internist is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen of ziekten van de inwendige organen. Een gastro-enteroloog is een specialist in het behandelen van spijsverteringsstoornissen; een psychiater is een specialist in geestesziekten; een cardioloog is een specialist in het behandelen van hartziekten; een kinderarts is een specialist in het behandelen van kinderen; een otolaryngoloog is een specialist in het behandelen van oor-, neus-, keel-, en mondziekten; en een chirurg is een specialist die grote operaties uitvoert.


De verschillende specialismen van een dakdekker